Dava Nasıl Açılır? Dava Dilekçesi ve Bilmeniz Gerekenler

  • 25 Şubat 2011

Birisine veya bir kuruma dava açmak aslında oldukça basittir. İlk önce, talebimize uygun bir hukukçu tarafından düzenlenmiş bir dava dilekçesi gerekmektedir. Bu dilekçe adliyelerden de kolayca temin edilebilir. Davayı açacağımız yer adliyesine bu dilekçeyle birlikte gitmeniz gerekir. Davaya bakmaya yetkili mahkeme bulunduğunuz yerden farklı bir yerdeyse bu durumu dilekçenizde ayrıca belirtmeniz gerekir.

Adliyede ilk yapılması gereken iş uygulamada pek bu şekilde olmasa da davaya bakacak olan hakimden, dava tarihini ve onaylanmış olduğunu göstermek için dilekçeyi imzalatmak yani havale almak gerekir.

Sonra “Tevzi (dağıtım) Bürosu” dilekçenizi olın ve ödemeniz gereken dava başvuru harçlarını ve varsa posta gideri gibi giderleri “Vezne”‘de size yönelttikleri gibi ödeyin. Daha sonra harçları ödemiş olduğunuza dair ilgili makbuzu tekrar “Tevzi Bürosu”‘na verin. Orada bulunan memur açmış olduğunuz davanın hangi mahkemede hangi dosya numarasıyla açılmış olduğunu size bildirecek. Uygulamada farklı farklı yöntemlerle karşılaşabilirsiniz ama temelde yapılması gerekenler bu kadardır.

Kanunları bilmiyor olmanın mazeret sayılmadığını unutmayın ve ihtiyaç anında iyi bir avukata danışmanızı, kendi kendinizin avukatı olmamanız otoriteler tarafından verilen tavsiyelerdendir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments