Anne Adaylarının Yapabileceği 6 Kolay Egzersiz

  • 21 Aralık 2020

Gebelikte yapacağınız egzersiz dolaşım ve solunum sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlar, hamilelikte aşırı kilo alımını önler ve doğumunuzu kolaylaştırır. Hamilelerin yapabileceği egzersizler şöyle:

  • Yürüyüş: Hamileler için gebeliğin 3. ayından sonra haftada 3 gün düzenli yürüyüş yapmak faydalıdır. Yürüyüş orta tempoda olmalıdır ve 20-30 dakika kadar yapılması yeterlidir. Her egzersizde olduğu gibi yürüyüşe başlamadan önce de 5 dakika ısınma hareketleri yapılmalıdır. Yürüyüş için rahat eşofman ve spor ayakkabı giyilmelidir.
  • Yüzme: Gebelikte yüzmenin sakıncası olmadığı tam tersine çok faydalı olduğu bilinen bir gerçektir. Gebelikte yapılan diğer egzersizler gibi yüzme de sırt ve bel ağrılarında azalma sağlar. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında yüzmek bulantı ve kusma şikayetlerini de azaltabilmektedir. Yalnız gebelikte sakin ve dikkatli ve aşırı yorulmayacak kadar yüzülmelidir, dalma (scuba diving), su kayağı, jakuzi, sauna gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır. Gebelikte kramp girme riski daha yüksek olduğundan açılmadan sığ yerlerde yüzmek gerekir.
  • Jogging (yavaş tempolu koşu): Gebelikte ilk trimesterde yani ilk 3 ayda aşırı ve uzun süre koşmak ile artan vücut ısısı gebelik üzerinde zararlı etkilerde bulunabilir. Bu nedenle bu dönemde ancak kısa süreli ve hafif koşu yapılabilir. Gebeliğin ikinci trimesterinde (3. ve 6. aylar arasında) vücut ağırlığı arttığı için ve vücudun dengesi değiştiği i.in düşme riski artar bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Düz ve iyi yüzeyli yollarda koşulmalıdır. Gebeliğin üçüncü trimesterinde yani son 3 ayında artık kilo çok arttığı için ve karın büyüyerek ağırlaştığı için koşma uygun bir spor olmaz. Bu durumda hızlı yürüyüş veya diğer hafif egzersizler tercih edilebilir.
  • Bisiklete binme:Özellikle birinci trimester (ilk üç aylık dönem) sonrasında ev dışında bisiklete binme uygun olmayabilir. Anne adayının gebeliğin etkilerine bağlı olarak bisiklet üzerindeyken dengesini kaybetme riski artar. Bunun yerine evinizde iyi havalandırılmış bir odada ev bisikleti ile düzenli pedal çevirerek egzersiz yapabilirsiniz. Birçok ev bisikletinde nabız ölçmeye yarayan bir alet de mevcuttur. Bununla düzenli olarak nabzınızı kontrol ederek egzersiz yoğunluğunuzu ve süresini ayarlayabilirsiniz. Ev bisikleti kullanırken de her egzersizde olduğu gibi öncesinden ısınmayı ve egzersizi bitirirken birden değil yavaş yavaş bitirmeye özen göstermelisiniz.
  • Yoga: Gebeliğin 3 ayı bittikten sonra başlanılması önerilir. Doğuma kadar yapılabilir. Doğumdan sonrada egzersiz veya yoga yapılması anne vücudunun eski haline dönmesi açısından faydalı olacaktır. Tabi her egzersiz gibi yogaya da başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız ve mutlaka yoga uzmanı eşliğinde yapmalısınız.
  • Pilates: Pilatesin gebelik üzerine faydalı etkilerini kanıtlayacak bilimsel çalışmalar henüz yapılmamıştır. Pilatesin gebelik ve doğum konusunda faydaları bir çeşit “egzersiz” olmasından dolayı tahmin edilen faydalarıdır. Uygun egzersizlerin gebelik ve doğum üzerine olan faydaları yıllardır bilinmektedir, plates de bir çeşit egzersizdir ve egzersiz dışında zarar verebilecek herhangi bir bölüm içermemektedir. Bu nedenle hamilelere ve doğumdan sonra annelere plates ve uygun diğer egzersizler doktor ve egzersiz uzmanları kontrolünde olmak şartıyla önerilmektedir.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments